Bibeln damp ner på mitt skrivbord.

Igår fick jag läsa ELLE igen på väldigt länge!
Jag fick sluta premunerara på tidningen för ca 1 år sedan då jag flyttade till Malmö ett tag och inte hade råd att fortsätta få modebibeln hemskickad måndsvis.
Så jag har köpt enstaka nummer under året vid särskilda tillfällen, men igår kom min kära far hem med ett supertjockt nummer av min älskade ELLE och vänligade lade den på mitt skrivbord.
Så hela kvällen igår gick åt att njuta varenda sekund av dom 338 sidorna i tidningen
(Vilket får mig spontant att tänka på att min stads telefonkatalog är nog lika tjock...)
  
Det var ett speciellt kapitel i tidningen som gjorde ett intryck på mig och fick mig att trycka på ON-knappen på skallen.
Det var nämligen ur vi återvinner våra kläder.
När jag rensar garderoben så åker det i plastpåse och raka väggen till en UFF insamling.
Men hur gör resten av Sveriges befolkning?

Är man så givmild att de ger kläderna till en släkting/vän (eller ser till att plagget får någon annan bärare av något slag) eller kastar dom kläderna i soporna?
Nu när världen äntligen har börjat få upp ögonen för Rättvisemärkta ting eller Ekologiska produkter så måste man fortsätta med sin tankebana även efter vi har använt dom.
I reportaget ingår det intervjuer med olika klädföretag, bland annat med Myrorna, H&M och Filippa K, vad dom gör för att spara på naturen och världens resurser, och återvinna kläder på ett miljövänligt sätt.
Myrorna har alltid gjort något gott för att kläderna ska finna en ny bärare men också tänker på människor i världen som inte har några kläder. Myrona får in ca. 9000 ton kläder varje år till sina butiker i Sverige, men bara 15-20 % går att sälja igen i butik. De resterande 75-80 % av kläderna går till export till främst Afrika men även Östeuropa.
(5% av kläder är så illa skadade eller slita att de bränns.) 
Fillipa K har också tänkt till, hos dem kan man lämna in sina kläder till deras egen secondhand butik. I och med att kläderna har sådan bra kvalite, håller kläderna länge, och oftast till fler än en bärare. Kläderna går aldrig direkt ur lager, för de kan alltid komma tillbaka, om man letar efter något spciellt plagg.
H&M tänker inte alls på återvinning av kläderna utan satsar mer pengar på att skapa så naturvänliga plagg som möjligt redan från början. De återvinner gamla ullkläder och polyester från PET-flaskor och textilrester dock, men de försöker att finna alternativa material för bomull som tär så hårt på vår jord att framtälla.  

Jag tycker att alla dessa tre företag borde ges en eloge för deras arbete!
Och jag hoppas att fler företag kommer få upp ögonen för vad som händer med deras plagg efter dom har lämnar affären.
Dock vill jag inte påstå att det är affärens skyldighet att tänka på vart deras kläder tar vägen, men det kan inte skada att fundera. För det andra så tjänar kedjorna massor av pengar på att återvinna och sälja kläder igen till oss.
Så jag håller tummarna för framtiden och att fler tänker på vår miljö!





 Hur gör ni när ni vill bli av med gamla kläder i garderoben?

Kommentarer
Postat av: rocketqueen

Skänker bort eller säljer, eller byter med kompisar!

2008-09-18 @ 09:55:14
URL: http://rocketqueens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0